HTJ-projektin siirtymävaihe loppusuoralla vuonna 2023
29.01.2023
Huoneistotietojärjestelmään siirtymisen viimeinen vuosi käynnistyi, joten viimeistään nyt kannattaa ryhtyä toimeen asunto-osakeyhtiön tietojen siirtämiseksi. Majuri Kiinteistöt Oy on tukena tietojärjestelmään siirtymisessä.

Missä vaiheessa huoneistotietojärjestelmään siirtyminen on nyt?

Vuoden 2019 alusta Suomessa otettiin käyttöön pitkään valmisteltu kehityshanke, perustettiin osakehuoneistorekisteri. 

Tällä hetkellä on meneillään ns. siirtymäjärjestelyjä, jotka koostuvat asunto-osakeyhtiöiden perustietojen ja osakeluettelon ylläpidon siirrosta Maanmittauslaitokselle vuoden 2023 loppuun mennessä sekä tätä toimenpidettä seuraavasta osakkeenomistajien omistuksen kirjaamisesta ja osakekirjojen mitätöinnistä.

Jos huoneistolla ei tapahdu omistajamuutoksia, omistajalla on toki siirtymäaika, 10 vuotta, aikaa hakea omistuksensa rekisteröimistä alkaen siitä, kun taloyhtiö on siirtänyt osakeluettelonsa huoneistotietojärjestelmään. Halutessaan mitätöidyn osakekirjan saa lunastettua itselleen pientä maksua vastaan (11 euroa), tämä voi tällöin olla mukavana muistona menneistä ajoista ja huoneiston omistuksen eri vaiheista.

Nyt siirtämään asunto-osakeyhtiön tietoja huoneistotietojärjestelmään

Viimeistään nyt kun siirtymäajan viimeinen vuosi alkaa, kannattaa ryhtyä toimeen. Kun esim. yhtiöjärjestystä ryhdytään tarkastelemaan tarkemmin, voi tulla yllätyksenä, että vuosien saatossa huoneistoihin, maksujen määräytymiseen tai toimintatapoihin on tullut muutoksia, joita ei ole huomattu kirjata ja vahvistaa kaupparekisteriin. Vain tämä prosessi päätöksineen ja rekisteröinteineen ja mahdollisine ilmoituksen tai yhtiöjärjestyksen korjauspyyntöineen voi viedä kolmekin kuukautta.

Tietojen kerääminen huoneistotietojärjestelmään on iso kokonaisuus, joka edellyttää monen eri tahon toimintaa. Valtaosa yhtiöiden tiedoista on vielä siirtämättä ja näin tulevana syksynä on mahdollista, että Maanmittauslaitoksen neuvontapalvelu voi kuormittua ja viiveitä tulla tätäkin kautta. Toimi siis nyt!

Huoneistotietojärjestelmään siirtyminen palveluna

Kannattaa huomioida, että Maanmittauslaitos ei mitenkään tarkasta huoneistotietojärjestelmään tallennettuja tietoja. Omatoimisesti toki voi tietojen siirron ja tallennuksen tehdä, mutta jos tietoihin tulee virheitä, ne voivat piilevinä tulla esiin vasta vuosienkin päästä, viimeistään kun omistuksen rekisteröinti tulee osakkeenomistajilla ajankohtaiseksi, siis sen 10 vuoden siirtymäajan kuluessa. 

On tärkeää, että tiedot kirjataan oikein, koska ne liittyvät kansalaisten keskeiseen varallisuuteen. Lisäksi siirtotoimenpide on kertaluokkainen: kaikkien ei näin ollen tarvitse perehtyä prosessiin, järjestelmään ja säädöksiin.

Majuri Kiinteistöt Oy on tehnyt yhteistyötä Maanmittauslaitoksen kanssa ja kehittänyt Huoneistotietojärjestelmää koskevan palvelupaketin. Tällä on tarkoitus auttaa siirrossa niitä taloyhtiöitä, joilla ei ole käytössään ammatti-isännöintiä tai erillistä isännöinnin tietojärjestelmää. Mutta tämä on oiva apu myös pienemmille isännöintiyrityksille, joiden työkuormaa ja -piikkiä voidaan keventää merkittävästi, varsinkin nyt kun kevään yhtiökokousaika on taas pian käsillä.

Siirron palvelupaketti tarjoaa asunto-osakeyhtiön hallinnolle tehokkaan ja edullisen tavan lain vaatimusten toteuttamiseen.

Lue lisää ja tilaa palvelu sivuiltamme www.majurikiinteistot.fi

Kirjoittaja Henri Majuri on kiinteistöalan asiantuntija ja menestynyt kiinteistönvälittäjä Tampereelta.

Henri Majuri 1

Henri Majuri

Myynti ja Markkinointi, Majuri Kiinteistöt Oy

henri.majuri@majurikiinteistot.fi

www.henrimajuri.fi